Novi Intel Compute Stick pretvara bilo koji TV ili monitor u funkcionalno računalo


ces-2015-intel-compute-stick-pc

Iako je Intel na ovogodišnjem CES-u u Las Vegasu predstavio Broadwell procesore 5. generacije i Curie mikroračunalo, jedan njihov proizvod privukao je daleko veću pažnju medija i publike. Intelov novi Compute Stick svaki TV ili monitor s HDMI priključkom pretvara u funkcionalno računalo s Windows 8.1 ili Linuxom.
Na tržištu postoje razni proizvodi poput Roku, Fire TV Stick ili Chromecast koji pretvaraju svaki TV u media player, no što kada biste htjeli pretvoriti TV u računalo sa Windows 8.1 ili Linuxom? To je upravo ono što Intelov Compute Stick nudi za 149 dolara s Windows 8.1, odnosno za 89 dolara s Ubuntu Linuxom.
Bacimo se sada na ono najvažnije – specifikacije. Windows 8.1 verzija sadrži 2 GB RAM memorije i 32 GB prostora za pohranu podataka, dok Ubuntu Linux verzija sadrži tek 1 GB RAM memorije te 8 GB prostora za pohranu. Razumljivo je da Linux verzija sadrži manje RAM-a, ali 8 GB prostora nekima nije dovoljno – sva sreća da ovaj uređaj ima i utor za MicroSD kartice, a one se proizvode do kapaciteta od 128 GB. Ovaj uređaj također sadrži standardne USB utore i micro USB utore, Bluetooth 4.0 te 802.11 b/g/n Wi-Fi. Za razliku od drugih stickova, Intelov se zasad ne može puniti preko HDMI utora, već se oslanja na micro USB.
Za nekoliko mjeseci ovaj će uređaj službeno biti u prodaji, a cijena u SAD-u bit će 89 dolara za Linux Ubuntu verziju, odnosno 149 dolara za nešto jaču Windows 8.1 verziju.


Izvor: znanost.geek

Nema komentara:

Objavi komentar

Tehnologija